Kövess minket!
  
     

Kémiai biztonság- és kockázatértékelés

Kémiai biztonság- és kockázatértékelés
2014, június 19.

A munkáltató felelősséggel tartozik munkavállalói fizikai és mentális egészségének megóvásáért, melynet a biztonságukat veszélyeztető kockázatok felmérése, kockázatértékelése és dokumentálása maximálisan biztosít. Továbbá a munkavédelmi- és foglalkozás-egészségügyi kockázatértékelés az erre vonatkozó szaktudással rendelkező segítség közreműködését igényli, hiszen minden munkavédelemhez kapcsolódó témakört szigorúan ellenőriznek és mulasztás esetén szankciókkal sújtják a megfelelő szervek.

A kémiai kockázatok

Minden olyan cég és vállalat, mely tevékenysége során különböző vegyi anyagokat, valamint veszélyes szereket alkalmaz és felhasznál különböző célokra (pl.: tisztítószerek, stb.) továbbá tárolja vagy forgalmazza ezeket, köteles kockázatértékelést végezni, kiértékelni és dokumentálni az előírások, jogszabályok és az intézkedési tervnek megfelelően. A vegyi és veszélyes anyagok közvetlenül és közvetve is képesek kifejteni egészségkárosító hatásaikat különböző szituációkban, ezért a munkavédelem feladata, hogy kiértékelje a kockázati tényezőket és megtalálja a megfelelő és biztonságos megoldást a munkavállalók érdekében. A kémiai kockázatértékelés és a dokumentáció elvégzése évenként kötelező feladat, valamint néhány esetben soron kívül is esedékessé válhat.

  • Indokolt eset: indokolt esetnek minősül, amennyiben a kockázati tényezőkben lényeges változás következik be, pl.: munkakörülmények, alkalmazott anyagok és technológiák változása, illetve újak alkalmazása.
  • Soron kívül: soron kívüli esetnek tekinthető, amennyiben a kockázati tényezők változása összefüggésbe hozható munkahelyi balesettel, megbetegedéssel és egyéb kirívó esettel.

A kémiai biztonságot az egyes hatóságok különböző szempontokból vizsgálják és ellenőrzik:

  • Közegészségügyi szempontból
  • Környezetvédelmi szempontból
  • Munkavédelmi szempontból
  • Tűzvédelmi szempontból
  • Tárolási szempontból a fogyasztóvédelmi szabályok alapján
  • A fogyasztók érdekvédelmének szempontjából

Bízzon a profikban!

Az Ergonom Munkavédelmi Szolgáltató Kft. sok éves tapasztalatának és szakemberei naprakész tudásának köszönhetően számos elégedett ügyféllel a háta mögött vállalja kémiai kockázatértékelések készítését és dokumentálását, amely segítségével megteremtheti és fenntarthatja cége biztonságos munkakörülményeit. Tekintse meg a www.ergonom.hu weboldalunkat bővebb tájékoztatásért, valamint Horváth Csaba kollégánk további információkkal a 06 30/247 92 22-es ügyfélszolgálati telefonszámon és a csaba.horvath@ergonom.hu e-mail címen áll a rendelkezésére!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
munkavedelmitechnikus2
A munkavédelmi technikusokról

A munkavédelmi technikus szakmát OKJ-s  képzés keretein belül megszerezheti, és átfogó munkavédelmi ismereteket szerezhet akár hét hónap alatt. Munkavédelmi technikusként egyszerre...

Close